Zeg mondkapje, waar ga je hene?

Inmiddels zijn we hier al 55 dagen zonder nieuwe Coronabesmettingen en liggen er nog slechts 7 besmette personen in het ziekenhuis. Langzaamaan beginnen landen hun grenzen weer open te stellen voor buitenlanders, maar Taiwan is hier vrijwel nooit bij. Dat blijft toch politiek te ingewikkeld?

Hoe het ook zij, Taiwan is al een tijdje terug een charmeoffensief begonnen richting de rest van de wereld, met de boodschap ‘Health for all, Taiwan can help’. Een belangrijk onderdeel hiervan is het leveren van mondkapjes aan het buitenland. Omdat Taiwan de ernst van de situatie al heel vroeg inzag, is de productie van mondkapjes (口罩)hier al snel opgeschaald. Met als gevolg dat er hier nooit een tekort geweest is en er al snel ook mondkapjes aan het buitenland geleverd konden worden.

Sinds kort zijn we weer een stap verder: er is tijd voor leuke designs op de ‘standaard’ mondkapjes. En dat blijkt buitengewoon interessant voor de mondkapjesminnende Taiwanees: zowel online als in de fysieke winkels waren deze binnen enkele minuten uitverkocht. Toegegeven, ze zijn grappig. Maar om nu in de rij te gaan staan voor een fashionable wegwerpartikel? Ik begrijp het niet. Lekker dicht op elkaar in de rij staan, om iets te kopen dat besmettingen moet voorkomen, terwijl je dat ook kunt voorkomen door niet te dicht op elkaar te gaan staan…?

Overigens verandert het beleid voor het kopen en ophalen van mondkapjes hier voortdurend. Konden we eerst alleen maar naar de apotheek, waarbij het eindcijfer van je verzekering bepaalde op welke dagen je kon gaan (oftewel: Wouter en ik niet tegelijk), tegenwoordig kun je ook bij een convenience store vooruit bestellen. Al is ons dat tot nu toe niet gelukt, want ook daarvoor gelden weer allerlei regels die wij blijkbaar niet goed toepassen!

Het lijkt er gelukkig op, dat de maatregelen snel versoepeld zullen worden en mondkapjes worden nu al op steeds minder plekken verplicht gesteld. Op de universiteit geldt de verplichting nog wel, maar de praktijk is inmiddels dat je het kapje één minuut opzet zodat je het gebouw in mag, om het vervolgens weer in je tas op te bergen voor de volgende dag.

Hoe het ook zij, gelukkig lijkt de Corona-situatie hier onder controle en het lijkt erop dat dat op steeds meer plekken zo is. Nu dus maar hopen dat we op korte termijn alsnog ons bezoek aan Nederland kunnen gaan plannen!

3 gedachtes over “Zeg mondkapje, waar ga je hene?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s