Van die kleine dingen…

Terwijl de wereld in de ban is van “dat ene grote ding”, blijven mij hier in Taiwan een heleboel kleine dingen opvallen. Inmiddels zijn we al over de helft van ons verblijf hier (althans, dat denken we!), maar nog steeds voel ik me vaak toeschouwer. Of misschien is ‘observeerder’ wel een betere term. Ik zie kleine dingen en maak kleine dingen mee die voor een Taiwanees heel vanzelfsprekend zijn, maar die mij nog steeds verbazen.

Bijvoorbeeld: het is vrijdagmiddag, iedereen heeft hard gewerkt en/of gestudeerd, tijd voor ontspanning dus. Als Nederlander denk ik dan: tijd voor een lekker drankje, met vrienden op een terras of in de kroeg. Maar dat gaat hier zomaar niet. Een Taiwanese kroeg, als je er al één vindt hier in Tainan, opent haar deuren pas om 22u. Of beter gezegd: de deur is vaak wel open, maar de kroeg is dan nog een (alcoholloos) restaurantje. Wat drinken voor ons is, is eten voor de Taiwanees. Waar wij prima wat kunnen drinken zonder te eten, kan een Taiwanees prima iets eten zonder te drinken.

En over eten gesproken: friet/patat is hier een ontbijt. Talloze ontbijt-/lunch-/brunchtentjes serveren een hamburger met friet. Lang niet zo lekker als een echte ‘westerse’ hamburger, maar het wordt hier wel verkocht. Maar o wee, mocht je na 14.00u zin hebben in dergelijk eten, dan sta je hier letterlijk voor een dichte deur!

IMG-20200330-WA0003
Floris past zich goed aan aan de omgeving

 

Wat dan wel weer erg fijn is: de ongelofelijk lage prijzen van eten en drinken hier. Ik schreef er al eerder over, maar het blijft me regelmatig verbazen. En het allerfijnste: je wordt niet bedonderd. Ook wanneer je naar een pretpark of een dierentuin gaat, zijn de prijzen daar binnen laag. Geen verdriedubbeling omdat ze weten dat er geen alternatieven zijn, nee, gewoon dezelfde prijs als ‘buiten’.

Waar ik ook al eerder over schreef, is het verkeer hier. Ik blijf me minimaal één keer per week verbazen aan het gebrek aan ruimtelijk inzicht/respect voor fietsers/geduld van automobilisten. Ik weet nog steeds niet zeker welke van deze drie de echte veroorzaker is van het feit dat ik regelmatig doodsangsten uitsta, omdat de auto links naast mij besluit rechtsaf te slaan zonder rekening met mij te houden. Alsof ik niet besta en vaak ook zonder richting aan te geven komt de auto naar rechts. Tot nu toe heb ik steeds uit kunnen wijken, kunnen remmen of soms besefte de bestuurder alsnog dat hij toch niet door me heen kon. Maar er komt een keer dat dit fout gaat…

Wél een welkome aanvulling op het verkeer is onze roze vriend de Gogoro. Wouter gaat er tegenwoordig regelmatig mee naar zijn werk (hij werkt nu overigens vanwege de Corona grotendeels thuis), Floris wordt er graag op naar school gebracht en ook ik maak inmiddels soms een ritje. En het humeur van de Gogoro is een stuk beter dan dat van mij op de fiets: hij zingt ‘happy birthday’ voor je op de dag dat je jarig bent!

Er is tenslotte nog één ‘dingetje’, dat voor Taiwanezen niets voorstelt, maar voor mij een kwelling is: rijen. Voor een Taiwanees is in de rij staan net zoiets als naar het toilet gaan: het hoort erbij. In de rij staan voor het toilet dus ook. Of voor de lunch. Voor het kopen van mondkapjes. De Corona-temperatuurcheck. Een Taiwanees pakt zijn telefoon, kijkt een filmpje, checkt Instagram en wacht geduldig af. Bij mij gebeurt er echter iets heel anders: ik krijg allemaal ideeën om dergelijke processen te verbeteren en daarmee de rijen te beperken. Maar de grap is: dat wil een Taiwanees helemaal niet! Wachten hoort er gewoon bij. Ik oefen dus maar met wachten op de dag dat een Taiwanees mijn geniale ideeën wil horen…

 

 

 

 

3 gedachtes over “Van die kleine dingen…

  1. Prachtig stukje. En goed om te zien dat het niet allemaal over Corona gaat. Geeft mij hoop dat het hier ook weer zo wordt. Take care !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s