De familie Mondkap

Nederland is sinds kort in de ban van het Coronavirus, maar Taiwan was dat natuurlijk al wat langer. China ligt hier nu eenmaal om de hoek. Voor de geïnteresseerden: in Taiwan werd de eerste besmetting op 21 januari vastgesteld, inmiddels zijn er 42 gevallen bekend (3 maart 2020). In Nederland werd de eerste besmetting op 27 februari vastgesteld en staat de teller inmiddels op 24.

Wat me opvalt is dat wij al tijden allerlei vragen krijgen van mensen in Nederland. Van “Merken jullie iets van het virus?” en “Is het eng daar?” tot “Jullie temperatuur wordt toch niet echt steeds gemeten he?” en “Doen jullie mee met die mondkapjesgekte?” Nee, het is hier niet eng; ja, onze temperatuur wordt regelmatig opgenomen en ja, Floris en Felix komen zonder mondkapje de school/opvang niet meer in. Maar ik heb vooral bewondering voor hoe voortvarend de bestrijding van ‘武漢肺炎’ hier aangepakt wordt en hoe goed de informatieverstrekking is. En het lijkt te werken: na 6 weken ‘slechts’ 42 besmettingen vind ik een knappe score. Ik ben benieuwd waar de Nederlandse teller na 6 weken op staat!

De familie Mondkap
Een kleine greep uit onze mondkapcollectie.

 

 

Nu het virus ook in Nederland aangekomen is, lijkt dat de plek waar onnodig paniek gezaaid wordt. Ik kan er natuurlijk niet echt over oordelen, want ik zit hier in Taiwan, maar ik zal een voorbeeld geven waarop mijn gevoel gebaseerd is. Dit is een artikel uit Nederland. Deze kwaliteitskrant stelt “Het aantal besmette personen steeg in korte tijd al naar enkele tientallen. Van veel inwoners wordt vermoed dat ze ook het virus hebben opgelopen.” En zet daarnaast dit stuk, geschreven door een Taiwanees: Taiwan. Het tweede stuk geeft goed weer hoe men zich hier voelt: we gaan dit samen oplossen!

Vooralsnog maak ik me dus geen zorgen. Ik was mijn handen extra vaak en goed, zorg ervoor dat Floris en Felix dat ook doen en laat ze hun mondkapje dragen naar school/opvang. Ze zijn er inmiddels zo aan gewend, dat met name Felix nogal eens boos wordt als ik het kapje na de opvang af probeer te doen!

Ik denk zelfs, dat de virusuitbraak uiteindelijk ook een positief gevolg kan hebben voor Taiwan. Steeds meer landen zien in dat het niet logisch is om Taiwan als onderdeel van China te zien (al worden in de meeste statistieken de Covid-19 gevallen in Taiwan nog steeds meegerekend in de aantallen voor China) en te weren uit organisaties als de WHO. Wellicht kan het virus dus nog íets nuttigs doen en Taiwan helpen aan de status die het in mijn ogen verdient!

 

 

 

2 gedachtes over “De familie Mondkap

  1. Vol ongeduld zitten wachten op weer een schrijven uit Taiwan. Weer een mooi verhaal. Heeft die krant niet een plekje voor je? Als columniste!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s