Hij komt, hij komt… niet!

Ken je die spanning tijdens een voetbalwedstrijd? Een dribbel, een mooie voorzet, een omhaal… Naast. Helaas. Weg spanning. Nou, dat kennen ze hier ook, maar dan met typhoons (颱風). Hij komt, let op, voorzichtig, bind je spullen vast, kom niet naar de universiteit, leg een voorraad eten en drinken aan… O nee wacht. Koers veranderd, niets aan de hand.

Overigens: een typhoon = een cycloon = een orkaan. Welke naam het verschijnsel krijgt, hangt af van waar de storm ontstaat: typhoon → Stille Oceaan, cycloon → Indische Oceaan, orkaan → Caribisch gebied. Een typhoon begint als een onweersbui, groeit uit tot een tropische storm en wanneer de windsnelheden boven de 117 km/h uitkomen, wordt gesproken van een typhoon.

Ik moet bekennen dat ik heel nieuwsgierig ben naar dit natuurfenomeen en het dus graag een keer mee wil maken. Wellicht niet zo’n veilige wens, maar toch. Het lijkt me zo indrukwekkend om te zien wat de natuur allemaal kan veroorzaken! Maar een typhoon is niet iets om licht over te denken. Er vallen regelmatig doden en de schade is vaak groot. De waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen zijn er dus niet voor niets.

Iedere Taiwanees is gewend aan typhoons, zoals wij Nederlanders gewend zijn aan leven onder de zeespiegel. Met dit grote verschil dat overstromingen in Nederland gelukkig een zeldzaamheid zijn geworden, terwijl een typhoon hier toch echt een aantal keer per jaar langskomt. Een paar weken geleden was het typhoon Danas (die Taiwan uiteindelijk net niet bereikte), afgelopen week kwam Lekima. Ook Krosa is aan het razen, maar omdat vanaf het begin duidelijk was dat zij niet bij Taiwan in de buurt zou komen, hoor je er hier nauwelijks iets over.

Lekima raasde uiteindelijk over het noordoosten van Taiwan en zorgde daar voor stroomuitval en twee doden. Al kun je je afvragen in hoeverre Lekima ‘ schuldig’ was aan het overlijden: één slachtoffer viel uit een boom, terwijl hij uit voorzorg tegen Lekima de takken aan het kortwieken was. Het tweede slachtoffer werd in haar slaap bedolven onder een kledingrek vol kleding, door een aardbeving die plaatsvond ten tijde van de typhoon.

Lekima is inmiddels vertrokken naar China en heeft daar al voor minimaal 30 doden gezorgd. Onschuldig is ze dus zeker niet! In Tainan was er nauwelijks iets te merken van Danas of Lekima. Het waaide iets harder, maar de windsnelheden zouden zelfs voor Nederland nog niet ongewoon zijn. En dus gaat het leven hier gewoon door, noemt iemand nog terloops het ‘kleine aardbevinkje’ van deze week en dat is het. Maar typhoonmaand augustus is nog niet voorbij, dus wie weet wat ons nog te wachten staat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s