Het eten is klaar!

Taiwan staat bekend om haar lekkere gerechten. Maar ze hebben hier óók veel delicatessen die ik liever maar één keer eet. Gewoon, om te kunnen zeggen dat ik het gegeten heb. Denk aan rijstcake van varkensbloed, kippenpoten (ja, echt de poten inclusief zwemvliezen), of de befaamde stinky tofu. Er zijn genoeg andere lekkernijen om uit te kiezen die toch wat dichter bij mijn westerse voorkeuren liggen. Maar ja, hoe te bestellen met mijn vocabulaire na slechts drie weken Chinese les?

Eén van de manieren blijkt het volgen van het keuzevak ‘conversatie’. In les 1 heb ik geleerd mijn drankjes in het Chinees te bestellen, na les 2 kan ik eindelijk ook wat eetgerelateerde woorden herkennen. Ik weet nu waar ik naar moet zoeken om kip of rund op mijn bord te krijgen. Zie hieronder mijn schrijfhuiswerk. Eén portie stinky tofu voor degene die me vertelt wat ik daar besteld heb!

Een tweede manier is eten online bestellen. Dit levert wisselende resultaten. Na wat gehannes met google translate rolt er meestal wel een bestelling uit, maar de kwaliteit hiervan wisselt tot nu toe nogal. Soms is het heerlijk, soms missen er delen van de bestelling, soms eindigen we met een kleffe hap. Uber Eats geeft als internationale organisatie de leukste screenshots: ‘Bedankt voor je bestelling, 伊琳’ (Yi Lin). Jawel, ik heb een nieuwe Taiwanese identiteit. Onmisbaar voor wie hier online iets wil bestellen.

De meeste locals gaan hier voor manier drie: onderweg naar huis wat afhalen bij één van de vele winkeltjes, stalletjes en marktjes. Rondom mijn universiteit is veel lekkers te vinden, dus doe ik voor mijn lunch inmiddels hetzelfde. Samen met mijn nieuwe Indonesische vriendin haal ik een ‘biandang’ (lunchbox) gevuld met groente, kip en rijst. Kosten: omgerekend 1,60 euro.

Het enige probleem tot nu toe is de timing van het avondeten. Voordat mijn lessen begonnen, had ik tijd zat om te koken. Nu haal ik dat vaak niet meer. Ook eten halen onderweg zit er niet in: met drie personen en twee tassen op de fiets past er niet ook nog een tas met eten bij. Wat ik nu dus maar doe: eten meenemen van één van de stalletjes rondom de universiteit en dat later opwarmen of gewoon koud opeten. Met de temperaturen hier is een warme maaltijd zeker niet altijd nodig en bovendien hebben we alle vier ’s middags ook al warm gegeten.

Onze vaardigheden qua eten gaan in elk geval met sprongen vooruit. Zo kunnen we inmiddels werkelijk alles met stokjes eten, van de kleinste korreltjes rijst tot frites. Ook leert Floris op school de belangrijke (weliswaar Japanse) basisvaardigheid ‘sushi rollen’. Dat zal van pas gaan komen als hij over een paar jaar voor ons gaat koken!

 

5 gedachtes over “Het eten is klaar!

 1. Dapper van jullie, dat je de stinkt tofu geprobeerd hebt. Ik lust ontzettend veel, maar dit gerecht ruiken was voor mij al echt genoeg. Jullie hebben je al flink aangepast daar. Je eigen keuken schoon houden en eten op straat kopen. Kun je straks nog wel koken?

  Like

 2. Leuk om weer te lezen Eva! Eva rijst ipv Eva reist 😉 Oja, jouw Chinese tekst is natuurlijk kip-noedel-soep, frietjes (niet echt een oosterse maaltijd overigens) en rundvleessoep, voor 645 rmb. En kip is volgens mij 雞 en niet 奚, toch? Kus!

  Like

 3. Wat leuk om te lezen weer Eef! Eva rijst ipv Eva reist! Oja, en die Chinese tekst, dat is natuurlijk kip-noedelsoep, frietjes (wat overigens niet echt oosters is) en rundvleessoep voor 645 rmb. En kip is volgens mij 雞 en niet 奚, toch? Kus

  Like

  1. Haha San, ik heb er serieus aan gedacht om mijn site Eva rijst te noemen! Maar voor je het weet zitten we weer ergens anders, tussen de Hollandse piepers of zo, en dan is het toch weer ietwat misplaatst. Je bent wat mij betreft absoluut de winnaar van de prijsvraag!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s