Tropisch Taiwan & rare regencapes

“Taiwan heeft een tropisch klimaat.” Ik graaf diep in mijn geheugen naar wat ik hierover geleerd heb in de aardrijkskundeles, maar aangezien ik deze kennis de afgelopen twintig jaar niet nodig heb gehad, komt er niks bovendrijven. Ja natuurlijk, het is warm en het kan hard regenen, maar verder? Inmiddels ken ik ook de mening van een aantal Taiwanezen én van een aantal reisbureaus. Grappig hoe dat, samen met mijn eigen 2,5 maand praktijkervaring, leidt tot 4 verschillende opvattingen over het Taiwanese klimaat.

De theorie

Voor wie net als ik niet precies weet wat een tropisch klimaat is, volgt hier een klein beetje theorie. De meest gebruikte klimaatindeling is die van de Duitser Köppen. Volgens deze indeling heeft Taiwan een maritiem klimaat (net zoals Nederland overigens). Een interessante ontdekking, aangezien verder heel internet beweert dat Taiwan een tropisch klimaat heeft. De definitie van een tropisch klimaat: de gemiddelde temperatuur van de koudste maand is niet lager dan 18 °C. Hier wringt de schoen: de gemiddelde temperatuur in januari is hier ‘slechts’ 17 °C.

Taiwan heeft dus een maritiem klimaat. En dat betekent: de gemiddelde temperatuur van de koudste maand is niet lager dan −3 °C en niet hoger dan 18 °C; de gemiddelde temperatuur van de warmste maand is hoger dan 10 °C. Dat laatste klopt zeker!

Het reisbureau

Het maakt niet uit welke website je erop naslaat; Taiwan heeft volgens de reisbureaus een tropisch klimaat. (Dit vond ik overigens de leukste omschrijving- ik zal het betreffende reisbureau niet noemen, maar erg snugger lijken ze hier niet: “Taiwan heeft een tropisch zeeklimaat met het hele jaar regen. De temperaturen zijn subtropisch en kunnen in de zomer flink oplopen.” Een ‘tropisch zeeklimaat’ zou een combinatie zijn van de twee hierboven genoemde klimaten, oftewel ‘de gemiddelde temperatuur van de koudste maand is niet lager dan 18 °C’ en ‘de gemiddelde temperatuur van de koudste maand is (…) niet hoger dan 18 °C’. De gemiddelde temperatuur van de koudste maand moet dus precies 18 °C zijn. Alleen dán heerst er een ‘tropisch zeeklimaat’).

De reisbureaus zijn erg eensgezind over wanneer de beste reistijd is: oktober en november. Niet te hoge temperaturen, niet te veel regen, weinig kans op typhoons.

De Taiwanezen

Taiwanezen vinden zichzelf lui. Ik heb de neiging het daar mee eens te zijn, maar inmiddels begrijp ik wel beter waarom ze zo gehecht zijn aan hun ‘snelle’ vervoer per auto of scooter. Er bestaat een relatie met het klimaat: het is hier al gauw te warm en/of te nat om je lopend of met de fiets te verplaatsen. Onze receptiedame ‘haat’ mei en juni omdat het dan volgens haar alleen maar regent. Wouter’s collega’s reageren, wanneer hij zegt dat het mooi weer is, steevast met ‘Ja, maar komende week gaat het hard regenen’.

Mijn eigen ervaring

Ik ben nog steeds erg blij dat onze fietsen hier gearriveerd zijn en gebruik ze dan ook veelvuldig. En ja, dat is warm. Zeker wanneer je de hele stad doorfietst. Dat duurt ook erg lang, gezien het grote aantal verkeerslichten dat je onderweg tegenkomt. Het wachten in de volle zon maakt het nog net een tandje warmer. Taiwanezen begrijpen er niks van, maar voor mij is dit nog steeds dé manier om de stad beter te leren kennen. Google maps begrijpt het overigens ook niet: je kunt hier überhaupt geen routesuggesties voor de fiets krijgen.

Warm is het hier dus zeker. Nat gaat het vast nog Regencapeworden. Maar tot nu toe valt me dat erg mee. Ja, er valt wel eens een buitje. Maar het is hier sowieso zo vochtig, dat het verschil tussen droog en regen nauwelijks opvalt. Ik heb tot nu toe pas één keer een verkeerde inschatting gemaakt, wat resulteerde in een nat pak en tot mijn enkels door de plassen waden toen ik even aan de overkant van onze straat naar de supermarkt ging. Inmiddels ben ik hierop voorbereid: ik heb dezelfde mooie regencape als alle andere Taiwanezen. Enorm groot, al heb ik ‘m zelfs nog een maat kleiner gekocht dan de verpakking me aanraadde. Ook Floris heeft al kennisgemaakt met zijn oversized cape, toen hij er enthousiast in rond wilde rennen en vol voorover viel. Maar wij blijven vanaf nu droog!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s