Transport: ‘did you really walk here?’

Het is wellicht de vraag die ik tot nu toe het meest gekregen heb hier: ‘did you really walk here?’ Voor een Taiwanees is lopen een middel om van appartement naar lift te komen, of van auto/scooter naar winkel (bij voorkeur maximaal 5 meter verderop). Grotere verplaatsingen vinden hier plaats per scooter en bij veel bagage per auto of taxi. Ook rijden er treinen. Stations liggen hier echter niet zoals ik gewend was in Nederland ‘om de hoek’, ook daarvoor heb je een scooter of auto nodig. Bussen zie je nauwelijks.

Het gevolg van de Taiwanese voorliefde voor gemotoriseerd verkeer is dat er werkelijk altijd kabaal is op straat. Het is daardoor lastig onderweg een gesprek te voeren. Hoogtepunt voor Floris zijn de vuilniswagens, want deze hebben allemaal een muziekje (dat overigens voor mij ook onder de noemer ‘kabaal’ valt) om aan te kondigen dat ze er aan komen. De sport is dan natuurlijk wie ‘m het eerste ziet.

De auto

Om een beetje te integreren, rijden wij sinds kort ook in Taiwan’s populairste auto. Door deze populariteit viel er qua kleur niks meer te kiezen, alle andere kleuren waren simpelweg alweer uitverkocht. Ik heb nog even voorgesteld om wat treinen op de auto te plakken, zodat ik me er ook in thuis zou voelen (zie foto rechts), maar helaas. Wij rijden nu in een lelijk blauw monster (zie foto links). Dat heeft ook één groot voordeel: je vindt ‘m altijd terug in de parkeergarage!

De scooter

De scooter is hier wat de fiets is in Nederland. De overheid stimuleert het gebruik van de fiets wel, maar dat staat echt nog in de kinderschoenen. Je ziet vooral oudere mensen en schoolkinderen op de fiets, en hier en daar rijdt een racefiets. De scooter is de baas. Voorsorteren en daardoor het volledige zebrapad blokkeren, auto’s de weg afsnijden, midden op de stoep parkeren; het is hier allemaal algemeen geaccepteerd. Helaas gaat dat niet altijd goed en hebben we ook al een aantal ongelukken gezien.

IMG_0272

‘Hollands transport’

Met onze kinderwagen hebben we veel bekijks. Er kunnen door de meerijplank maar liefst twéé kinderen in/op, dat is nog nooit vertoond in Taiwan! En dan zijn ze ook nog eens blond. Vaders (nooit moeders!) vragen of ze een foto mogen maken, want die willen ook zo’n fancy apparaat. En ja, ik ben helemaal komen lopen met dat ding. Met gevaar voor eigen leven. Een stoep is immers bedoeld om je scooter op te parkeren, dus lopen doe je maar op straat.

Ik ben benieuwd naar de reacties wanneer over een paar weken onze container aankomt. Dan komt daar een fiets uit waar maar liefst twéé kinderen op kunnen. Dat is nog nooit vertoond in Taiwan!

6 gedachtes over “Transport: ‘did you really walk here?’

  1. Eva, ik herinner me een dilemma uit je jeugd: “Word ik later wereldreiziger of schrijver?” Nu ben je ’t allebei. En ook nog moeder van twee lekkere ventjes in een ver, vreemd land. Ik heb grote bewondering voor jou en ik ben ook blij met je, want nu kan ik een beetje mee reizen en wat over Taiwan leren. 💋💋💋 Jon.

    Like

  2. Dat is ook wat: koop ik hier een RAV4 en dan heb jij er daar ook één….. Gelukkig is het hier wel een bijzondere auto, zie je niet op elke straathoek -:)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s